Implanturile zigomatice
Alternativa perfectă a implanturilor dentare convenționale
Implanturile zigomatice sunt alternativa perfectă a implanturilor dentare convenționale. Acestea pornesc de la nivelul osului alveolar, străbat sinusul și se inserează în oasele zigomatice (ale pomeților). Au lungimi între 35-55mm și se utilizează în cazul resorbțiilor foarte avansate ale maxilarului superior.
Odată cu pierderea dinților, oasele maxilare încep să se atrofieze. Sinusurile sunt cavități pline cu aer, aerul înlocuind osul. Implantul nu se poate ancora in aer, ci necesită os – os care poate fi regenerat prin proceduri de augmentare a sinusului. În cazul acesta este nevoie de un timp mai îndelungat de vindecare, costuri ridicate și chiar riscuri suplimentare.
Ancorarea implanturilor este facilitată prin faptul că oasele pomeților își păstrează aproape nemodificate volumul și densitatea, indiferent de gradul de atrofie maxilară. Acest aspect îi este benefic pacientului deoarece lucrarea poate fi fixată imediat postoperator, fără augmentări sau adiții osoase.
În cazurile avansate în care pacientul nu mai are dantură, se poate apela la tehnicile speciale ce utilizează simultan 2 sau mai multe implanturi zigomatice în combinație cu 2 sau mai multe implanturi pterigo-maxilare, asigurând un suport posterior stabil al lucrărilor dentare.
Intervenția este una complexă și necesită investigații preoperatorii, precum tomografie computerizată de viscerocraniu, radiografii ale oaselor faciale și investigații clinice generale. Acestea dezvăluie informații suplimentare legate de anatomia viscerocraniului (oasele feței) și starea generală a pacientului.
Cine sunt beneficiarii acestor implanturi?
Pacienții care apelează la implanturile zigomatice beneficiază de o lucrare fixă pe termen lung, realizată printr-o metodă rapidă (o singură ședință), fără intervenții ulterioare – și cu un timp de vindecare redus. Beneficiarii pot fi pacienți care:
- suferă de atrofie osoasă severă și nu pot beneficia de implanturi dentare convenționale fără refacerea masei osoase;
- se confruntă cu mărirea în volum a sinusurilor maxilare și nu au suficient os pentru a insera implanturi convenționale;
- își doresc o dantură fixă, dar nu mai prezintă os la nivelul maxilarului superior;
- vor să evite intervențiile de adiție de os și sinus lift;
- doresc să finalizeze întreg procesul/ tratamentul într-un timp cât mai scurt;
- au proteze clasice instabile, cu care întâmpină dificultăți în timpul masticației și în timpul vorbirii;
- au nevoie de protezare după intervenția de eliminare a unor tumori la nivelul osului maxilar;
- sunt edentați total.
Care sunt etapele procedurii de inserare a implanturilor zigomatice?
1. Consultația inițială – prin care are loc o analiză detaliată a cavității orale a pacientului. În funcție de stadiul atrofiei oaselor maxilare, se stabilește complexitatea lucrării dentare;
2. Analize;
3. Pregătirea pacientului pentru procedeu;
4. Intervenția chirurgicală – care presupune stabilirea tipului anesteziei. Aici se ține cont de complexitatea cazului și de starea generală de sănătate a pacientului;
5. Perioada de vindecare;
6. Fixarea dinților definitivi – care presupune lucrarea definitivă, stabilă și cu o estetică similară dinților naturali. Pacientul primește lucrarea definitivă de zirconiu cu toate avantajele ei, inclusiv faptul că nu e necesară o nouă programare pentru schimbul lucrării, există biocompatibilitate, iar manopera de inserare a implanturilor are loc printr-o tehnică minim invazivă cu ajutorul unei anestezii locale.
7. Controale periodice.
Ce beneficii oferă sistemul de implanturi zigomatice pacienților?
- Obținerea unor dinți estetici și funcționali, indiferent de severitatea atrofiei maxilare prezentate;
- Reducerea timpului de vindecare, pacienții având posibilitatea de a-și reluai activitățile într-un timp scurt de la intervenție;
- Garantarea unui nivel înalt de confort și funcționalitate pe termen lung a lucrării definitive.
Concluzii
Implanturile zigomatice reprezintă o soluție sigură și eficientă în tratarea edentației în cazul pacienților ce se confruntă cu o resorbție osoasă avansată. Prin acest tratament pacienții pot să se bucure de dinți funcționali și estetici și de un zâmbet frumos și sănătos, fără a fi nevoiți să suporte intervenții chirurgicale complicate și costisitoare de adiție osoasă.